prva strana

Subota, 27. April 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Biranje Valjevu novog gradonačelnika

Redakcija Revije Kolubara

Potreban prosvećeni diktator



Gradonačelnik po meri grada ili grad po meri gradonačelnika? Nije u pitanju stilska figura, već opora realnost. Gradovi gde se veliki broj vekova neguje tradicija lokalne vlasti i samouprave postepeno su razvili i ustalili jednu specifičnu kulturu gradskog života koja uključuje i osećaj odgovornosti za funkcionisanje svih javnih funkcija i od onih koji te funkcije obavljaju ali i od onih koji ih biraju. Tamo se, naravno, može lako dogoditi da na odgovornu gradsku dužnost dođe i neko nedovoljno spreman i sposoban za taj posao, no čitavo okruženje ograničiće moguću štetu i olakšaće da se gradske funkcije manje-više neometano odvijaju.

Mnogi veliki ali i mali evropski gradovi pamte izuzetno teška vremena političkih turbulencija, ratova, okupacija i nemaštine. No, u najvećem broju tih gradova uvek se znalo kada rade radnje, kada se nosi smeće i peru ulice, gde dežuraju vatrogasci i lekari, bilo je vode za piće, održavali su se koncerti i izložbe, širili su se trgovi i mreže ulica, uspešnije ili manje uspešno vršila trgovina i proizvodnja.

Bojim se, jako se bojim, da Valjevo ne pripada takvom skupu. Blizu dve decenije zapostavljanja postojanja i razvoja grada vratilo je Valjevo njegovim uistinu bliskim ruralnim korenima. U naselju u kome i dalje kloparaju zaprežna vozila, gde se smeće ostavlja na prvu slobodnu površinu, pljuvanje smatra oličenjem lične higijene a o ozbiljnim pitanjima se razgovara u kafanama u pripitom stanju, pitanje ličnosti gradonačelnika je sholastičko a ne pragmatično.

Stanovnici Valjeva (neću da kažem građani), ubogi, nesigurni, zaplašeni i ispranih mozgova, danas biraju stomakom a ne glavom, a želudac nikada nije bio sposoban da donosi smislene odluke. Uistinu i na žalost, moj jedini koliko-toliko razuman osećaj jeste da je Valjevu danas potreban autoritaran ali prosvećeni diktator, moćan da slomi istrulelu armaturu zatečenih nesposobnih javnih službi i uporan da se hvata u koštac sa jednako nesposobnom i korumpiranom administracijom na državnom nivou. Naravno, takva osoba mora biti podsticajna i inspirativna za saradnike ali i većinu stanovnika, dovoljno odgovorna i moralno snažna da se odupre izazovima zatečene lokalne burazerske politike i, svakako, sposobna da okupi najširi tim stručnih i savesnih ljudi oko sebe, jer Valjevo je danas kadrovski neuporedivo siromašnije nego što je bilo dok je bilo grad.

Vigor Majić